Wow! Lelaki Ini Bawa 65 Orang Bekas Gurunya Jalan-Jalan Luar Negara

Siapa sangka, seorang anak murid dari Indonesia ini menjadi tular di sana selepas beliau membawa seramai 65 orang bekas gurunya berjalan ke luar negara. Guru-guru ini merupakan guru daripada sekolah rendah hinggalah ke sekolah menengah. Beruntung kan?

Pada mulanya Fredy ingin membawa semua gurunya itu ke Eropah. Tetapi memandangkan ramai gurunya yang telah tua maka dia membawa mereka semua ke negara jiran iaitu Malaysia dan Singapura.

Fredy bersekolah di Sekolah Menengah Pertama (SMP) Negeri 1 Pekalongan dan Sekolah Dasar (SD) Sampangan dan SMA Negeri 1 Pekalongan, Indonesia.

“Anak ini tulus sekali. Bertemu gurunya seperti bertemu orang tuanya yang lama tidak pernah bertemu. Jadi dirangkul satu-satu. Saya terharu melihat itu, kebetulan saya tidak mengajar dia, tapi kan saya kepala sekolah.” Kata pengetua Sekolah Menengah Atas (SMA) Negeri 1 Pekalongan, Salikin.

Segala kos ditanggung oleh Fredy dari kos perjalanan daripada tiket ulang-alik pesawat, pengangkutan bas persiaran, penginapan, makan minum, wang saku perbelanjaaan hinggalah ke pembuatan pasport.

Bukan itu sahaja, Fredy juga menyediakan petugas pengiring dengan kerusi roda serta doktor sekiranya guru-gurunya tak sihat.

Alhamdulillah. Besar jasa guru-guru pada kita. Walaupun tak semua boleh balas dengan cara yang sama seperti Fredy.

Sumber: ERA fm