White & Gold Atau Blue & Black? Warna Apa Yang Anda Lihat?

Nampak macam tak logik, tapi memang benar, lain orang, lain warna yang akan mereka nampak.

Menurut Sue Abdul Wahab, perbezaan ini berlaku kerana setiap individu cenderung ke arah yang berbeza. Sama ada dari segi akedemik mahu pun kreativiti.

Jadi, gunakan peluang ini untuk menggali potensi anak anda.

 

 

LETS see your kids potential.

Peluang untuk kita tahu anak kita lebih dominan ke arah otak kanan atau kiri.

 

OTAK KIRI

  • Cenderung kepada logikal, math, science, bahasa

 

OTAK KANAN

  • Cenderung kepada emotional, creativity, imagination

 

Hasil observation. Kalau anda nampak dress ni WHITE AND GOLD anda lebih dominan kepada penggunaan otak kiri. Manakala kalau nampak ia berwarna BLUE AND BLACK ia lebih dominan kepada otak kanan. Jika anda nampak mixed, maksudnya blue and gold meaning anda menggunakan otak kiri dan kanan secara seimbang.

HANYA 1ST VISUAL DI AMBIL KIRA. JIKA 2ND VISUAL ANDA NAMPAK KALER LAIN, ITU TAK VALID.

 

Interesting sangat bagi saya sebab saya buat ujian pada anak-anak saya, Iman, Rayyan, Haqeem dan Zara.Haqeem dengan Zara nampak White and Gold manakala Iman dan Rayyan nampak Blue and Black.

So berbalik kepada ciri ciri dominan di atas saya boleh tau potensi anak saya lebih kepada bidang apa dan jelas kalau lihat dalam kerja rumah mereka. Haqeem dan zara seorang yang logik. Dia akan warna ikut pada objek tu sendiri. Pokok hijau, air biru. Tapi iman dan Rayyan lain. Dia creative sikit. Boleh tengok semua lukisan mereka.

Kalau orang tak paham mungkin cakap hentam aja kaler apa. But what ever it is, ni salah satu cara nak kenal pasti potensi dan kecenderungan anak-anak.

Selain dari dress ni, boleh juga google pic yang lain.

Apa pun kita yang corakkan anak-anak kita betul tak?

Saya sekadar membantu. Kalau salah betulkan ye. Cuba test kat anak-anak korang pula.

 

Sumber: Sue Abdul Wahab

Jom Komen