Penyanyi Lagu ‘Wik Wik Wik’ Di Thailand Menyesal, Rasa Terhina, Dimalukan Dan Menangis

Advertisement
Advertisement

Penyanyi lagu ‘wik wik wik’ adalah Sittichai Vibhavadee dan Pennapa Naebchid. Kedua-duanya mengaku berat dan malu menyanyi lagu itu. Mereka juga menerima penghinaan di negara mereka sendiri.

Sittichai Vibhavadee dan Pennapa Naebchid sedar bahawa lagu-lagu yang mereka bawa memang agak berisiko, kerana berbaur hal-hal yang dianggap tabu di rantau Asia.

“Apabila membawa lagu ini di khalayak ramai rasa sukar dan memalukan,” kata Pennapa Naebchid, seperti memetik Sanook.com.

Apakah cerita disebalik lagu wik wik wik?

Lagu Moan ini menceritakan kisah tentang lelaki dan wanita yang mempunyai hubungan cinta. Tetapi, akhirnya hubungan itu terkandas dan wanita itu telah berkahwin dengan lelaki lain. Lagu dan klip video Moan dihasilkan oleh Topline Digital Company Limited Thailand dan dikeluarkan pada Mei 2018.

Klip video Moan rupanya terdapat dalam dua versi. Pertama, klip video yang menunjukkan adegan malam pertama dan lirik ‘wik wik wik’. Versi kedua pula menggambarkan lirik wik wik wik sebagai tindak balas wanita terhadap perkara yang dia rasai. Istilah ‘wik wik wik’ diambil dari lirik yang paling mencuri perhatian warganet.

Sittichai menjelaskan bahawa komen positif dan negatif muncul dari orang ramai tentang lagu nyanyiannya.

“Ini adalah cerita yang menghiburkan, saya ingin menggembirakan orang dan memberi tumpuan kepada muzik, tetapi apa yang kita miliki mungkin sedikit nakal,” katanya. Sementara itu, Pennapa Naebchid berkata bahawa perkara yang paling memilukan adalah apabila warganet mengaitkan ibu bapanya.

“Mereka mengutuk ibu bapa, walaupun hanya menyanyi, sebagai artis, yang hanya mahu bekerja secara keseluruhan. Membawa lagu mengikut cerita yang diceritakan dalam lagu,” kata Pennapa. Malah, dalam temubual dengan sebuah stesen televisyen swasta, Pennapa menangis apabila ditanya mengenai kontroversi lagu itu.

Walau bagaimanapun, lagu ini juga menjadi jambatan kepada populariti penyanyi itu. Diketahui, Pennapa dan Sittichai telah lama malang dalam industri muzik Thailand. Walau bagaimanapun, orang ramai benar-benar mengenali mereka selepas wujud lagu Moan.

Dengan semua kebaikan dan keburukan lagu ini, Sittichai dan Pennapa meminta maaf jika kerja mereka dianggap skandal dalam industri muzik Thailand.

“Kami tidak bercadang untuk menghancurkan muzik, kami sudah lama berada di industri ini, kami menyedari bahawa lagu ini akan menjangkau masyarakat yang lebih luas, kami hanya memberi tumpuan kepada menghibur dan berharap para peminat dapat menikmatinya,” kata Sittichai.

Berikut adalah persembahan Sittichai dan Pennapa ketika mereka melakukan lagu Moan di pentas:

Sumber: Bukanaku

Advertisement
Jom Komen