Nak Kurus Tapi Malas Joging. Coach Ini Kongsi 6 Tip Seronok Joging, Hilang 1 Kg Setiap Hari

SALAH satu cara untuk membakar kalori dengan tujuan menjaga berat badan ialah aktiviti joging. Namun ramai orang gemuk malas nak berjoging dengan alasan penat. Pun begitu, menurut pakar penjagaan kesihatan dan berat badan, Coach TKO, joging boleh menjadi aktiviti menyeronokkan jika dibuat beramai-ramai.

Dalam instagramnya, Coach TKO memberikan 6 tip untuk anda yang ada masalah berat badan menjadikan aktiviti joging sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bermotivasi untuk melakukannya setiap hari.

 

 

Tip Joging Dari Coach TKO

1. Kena tahu bahawa 7,700 kalori yang dibakar boleh membuatkan 1 kilogram berat badan turun. Wow! Lagi banyak kalori dibakar, lagi banyak berat badan boleh turun.

2. Sebelum joging, anda kena install dulu applikasi di telefon bimbit. Aplikasi ini bertujuan untuk mengira berapa kalori yang anda sudah bakar melalui aktiviti joging ini. Antara aplikasi yang selalu digunakan ialah Nike Run atau Runtastic. Lagi banyak angka ditunjukkan, mesti anda lebih teruja nak terus joging.

3. Apabila anda hendak keluar joging, set dalam inda yang anda nak bakar sekurang-kurangnya 300 kalori. Lagi banyak lagi bagus. Bila dah set minda macam ni, lebih mudah anda hendak terus joging.

4. Set juga dalam minda anda, jika esok tak pergi joging maka anda akan rasa rugi. Buang masa sehari. Kalau anda joging tiap hari, maka tiap hari anda akan bakar kalori dan turunkan berat badan.

5. Kalau penat sangat nak joging, jalan kaki sudah memadai. Jalan keliling padang, jalan keliling taman. Janji setiap hari ada kalori yang dibakar dengan aktiviti fizikal yang anda buat.

6. Akhir sekali, pujuk diri anda untuk terus bakar kalori melalui aktiviti fizikal iaitu joging. Jangan malas kalau nak kurus.

 

Sumber: Coach TKO, Vanilla Kismis

Jom Komen