Fuhh, Mulut Longkang Betul La Cikgu Ni. Senang-Senang Je Dia Hina Orang Kerja Kantin. Adab Kat Mana Cikgu Oi.

Dulu, orang Melayu memang terkenal sebagai orang yang beradab dan bersopan santun. Tapi sifat itu makin lama makin hilang.

Bukan budak-budak je yang tak ada adab. Orang yang ber’title’ cikgu pun kadang-kadang tak ada adab. Contoh, macam cerita yang dikongsikan oleh Aliff Haqeeme ni.

Geram pula bila baca kisahnya. Haishh..dunia-dunia.

 

Cikgu Mulut Longkang

AKU kerja kantin tau dekat satu sekolah rendah ni with my big sis. So, one day of work ni ada cikgu tu baru lepas makan so dia pergilah kaunter nak bayar.

Then she asked the boss, “mana budak baru tu, nak interview sikit”. Then my sis show up.

Secara sempoi and rude cikgu tu tanya, “belajar sampai SPM je ke?”. So f rude tho. Then my sister just jawab, “eh taklah. Tengah tunggu practical. Baru habis degree”.

Then that teacher continues, “amek course apa?”, then my sis cakap “International Affairs and Law Studies”

Then cikgu tu macam apa benda tu. So, my sis cakap studies tu about parliament, law, and stuff related to that. Terus terdiam cikgu tu.

Then she just left with her stupid face feel ashamed of herself because judging people too quick. Shame on you lah cikgu.

Just nak cakap, hidup ni janganlah rasa diri tu tinggi sangat. Ada yang lebih tinggi pangkat dan tahap pembelajaran.

Jadi janganlah hina and pandang rendah orang kerja kantin, McD, KFC and especially cleaner. You don’t know their background so you need to shut the f up.

Boleh je kalau nak tahu kita ni belajar sampai mana. But janganlah tanya “belajar sampai SPM je ke?”. Macam mana lah murid sekarang eh manners dia kalau cikgu pon xde manners. Muhasabahlah diri. You can properly ask “baru habis belajar ke? Belajar kat mana?”. Moga bermanfaat.

 

Sumber : Aliff Haqeeme

Jom Komen