Berat Naik 6Kg Dalam Sebulan, Tips Khas Untuk Mereka Yang Nak Gemukkan Badan

 

Jangan tak percaya, sebenarnya ramai rakyat Malaysia yang kurus. Kurus ni bukan kurus yang biasa-biasa, tapi kurus kering yang merunsingkan. Pendek cerita, ianya kurus yang bermasalah. Cuma kita je yang tak tahu.

Jadi, kalau korang ada kawan yang underweight, dan tengah mencari cara untuk gemukkan badan, boleh suruh dia cuba tips yang Siti Shairah ni kongsikan.

Selamat mencuba.

.

TIPS: HOW TO GAIN WEIGHT

 

BEFORE START

  • Berat: 48.5kg
  • Tinggi: 165cm
  • Problem with food: Tak suka susu, kekacang, cheese dan selera kurang.
  • My concern: BMI underweight because I tinggi.

 

So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doktor dan I decide to make timetable, easy tips with target.

Doin this just to try and lets see the result!

Target: 58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yang menaikkan berat adalah makanan yang I senarai di atas yang I tak suka. But I need to do somthing, because I’m underweight!

So I start the next day!

 

1. SUSU FULLCREAM

Pagi dan malam wajib minum susu atleast satu gelas (sebab tak suka paksa juga). Full cream cause tinggi protein dan kibo. Berbeza dengan low fat dan yang ada flavour macam choc. I minum brand dutchlady.

 

2. VIT C

Makan vit c satu capsules sehari atau boleh skip selang dua hari sekali. In 1 week dalam 2/3 biji je. Hari yang skip tu I makan buah je bebanyak. Sedap pon sedap. Tapi on the day you take vit c tu, make sure minum 2/3 liter mineral water. Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok.

Vit C is dietary suppliment, selain untuk skin dan etc. Ia juga boleh tambah selera makan. Membuak rasa, asyik nak makan je. I need this cause I jenis tank kecik, makan sikit kenyang, selera tak kuat sangat. So perlu vit c untuk membantu (tambah) selera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Bila dah selera asyik nak kunyah jela.

 

3. TIMETABLE MAKAN

Kena makan on time, make sure ambil breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah je bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dah telan nasi. Jap gi kunyah la benda lain. Keropok ke aiskrim ke, coklat ke. Haa gitu.

 

4. FOOD TAKEN

Ambil kekacang, soys, dairy milk, dan cheese. Makan banyak kali.

 

5. REFER DOKTOR

Disclaimer: Make sure chuols refer doktor juga ya. Kalau dah underweight kadang-kadang sebab cacing juga. Cuba refer doktor first okay.

 

You know what?

I’m doin this semalam genap 1 month (sebulan)! So nak share dengan chuols the result. Dan every week memang timbang dan guna penimbang yang sama. The result memang unexpected!

 

RESULT AFTER 1 MONTH

  • Before start 48.5kg
  • 1st week 50.2kg
  • 2nd week 51.2kg
  • 3rd week 52.3kg
  • 4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupon berat naik, I rasa lemak I tersekat di skala 2 iaitu di pipi dan bahagian tidak sepatutnya. Tapi, I’m happy with the result!

Alhamdulillah syukur I’m not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!

Semoga berguna.

 

Sumber: Siti Shairah

Jom Komen