Bahaya Kalau Bunuh Lipas, Sebaliknya Gunakan Tips Ini Untuk Menghalau Lipas Dari Rumah

Advertisement
Advertisement

BEBERAPA kajian menunjukkan bahawa di dalam perut lipas terdapat cacing halus dan lembut. Jadi jika anda memukul atau menghalau lipas menggunakan surat khabar ataupun penyapu, berkemungkinan besar cacing yang terdapat di dalam perut lipas itu akan keluar dan merayap mencari tempat yang baru.

Cacing halus ini sukar dilihat dengan mata kasar kerana saiznya yang kecil tetapi ia boleh memasuki tubuh manusia melalui pori-pori kaki ataupun jika kaki kita luka. Ianya sangat merbahaya.

Untuk menghalau lipas tanpa racun bukannya mudah. Tetapi jangan risau, petua ini berguna untuk anda menghalau lipas dengan berkesan.

 

Petua Berkesan Untuk Menghalau Lipas Dari Rumah

1. Ambil sebuku sabun mandi dan potong berbentuk dadu. Kemudian letakkan ketulan kecil sabun pada setiap kawasan yang mempunyai lipas. Biarkan sahaja selama beberapa hari dan lihat hasilnya.

2. Potong dan letakkan hirisan lemon di kawasan yang ada lipas dan lipas akan keluar untuk lari selepas terkena lemon tersebut. Jika lemon sudah kering, gantikan dengan lemon yang baru.

3. Ambil hujung timun atau pangkalnya dan letakkan di tempat yang terdapat banyak lipas. Kemudian secara perlahan-lahan lipas akan mati.

4. Seterusnya, ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas membiak.

5. Jika terlalu banyak lipas, sediakan ubi kentang yang direbus dan dilecek, kemudian campurkan bersama serbuk penaik dan gaul. Buat seperti bergedel dan letak di tempat yang banyak lipas.

6. Letakkan hirisan daun pandan di dalam uncang dan jangan lupa untuk tebuk uncang tersebut, kemudian letakkan di dalam laci atau tempat pembiakan lipas.

 

Banyak kes keracunan makanan disebabkan oleh kuman yang dibawa oleh lipas. Hasilnya ramai yang mendapat cirit-birit, hepatitis, penyakit taun, kudis malah pembengkakan pada mata.

Apakah yang dilakukan oleh lipas sehingga tercemar dengan banyak bakteria yang boleh membawa penyakit?

Sebenarnya lipas mempunyai satu tabiat yang buruk semasa makan. Lipas yang sedang makan akan melakukan ‘regurgitasi’ iaitu memuntahkan balik apa yang dimakan di tempat ia sedang menikmati makanan. Maka, semasa mereka makan, lipas meninggalkan bakteria-bakteria yang berbahaya beserta dengan najis-najisnya sekali yang dilumuri dengan pelbagai jenis kuman.

Di Malaysia sahaja terdapat sehingga 4000 spesis lipas yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza tetapi ianya tidak ketara. Lipas membiak dengan banyak di dalam telurnya antara 6 hingga 16 ekor dalam setiap biji telur. Apabila matang, telur akan menetas dan mengeluarkan banyak anak-anak lipas.

Biasanya, lipas akan menyimpan telurnya dan melekatkannya pada perabot, pakaian, dalam almari dan tempat-tempat yang kurang terusik sehinggalah telur tersebut menetas.

 

Sumber: pelikdunia.com

Advertisement
Jom Komen