“Alhamdulillah. Mak Nak Duduk Dengan Kita.”

Advertisement
Advertisement

Ada sesetengah anak, cukup berkira dengan ibu bapa. Bila dah bekerja, ada duit mula lupa akan kedua ibu bapa yang membesarkan mereka. Tak kurang juga yang menganggap ibu bapa sebagai beban.

Namun sedarlah wahai anak, ibu bapa mahupun mana-mana orang tua adalah rahmat dari Allah. Nak tahu kenapa? Baca perkongsian dari saudara Mohd Fadli Salleh ini.

 

Kredit Foto: FB Mohd Fadli Salleh

 

Tulis Mohd Fadli Salleh,

Bil letrik sampai tengahari tadi. Aku tengok dan senyum. Nanti gaji aku bayarlah. Macam selalu. Hari pertama gaji masuk terus aku bayar segala jenis bil secara online.

Tengok bil ini, aku tak terkejut. Memang purata bil api rumah aku kebelakangan ini rm250-rm280. Rumah aku 3 bilik. Semua bilik ada aircond.

Semua bilik rumah aku ada penghuni. Aku kat master bedroom, bilik kedua adik ipar dan bilik ketiga untuk emak mentua.

Bilik mak pun ada bilik air. Kiranya macam master bedroom kedua lah. Emak tinggal dengan aku setelah ayah mentua dijemput Illahi beberapa bulan lepas.

Aku bersyukur sangat emak sudi nak tinggal dengan aku. Bila emak menyatakan hasrat untuk tinggal dengan aku, berikut ayat pertama aku bagitahu kat puan isteri aku.

“Alhamdulillah. Mak nak duduk dengan kita. Walau mak duduk dengan kita, baby Ammar tu kena hantar kat pengasuh juga.

Jangan bebankan mak jaga anak kita. Mak nak duduk dah rahmat besar dah.

Jangan larang mak buka aircond semata-mata nak jimat letrik. Kalau mak selesa ada cahaya, biar je mak buka lampu berjaga sampai subuh.
Barang dapur kita yang beli. Dan jangan suruh mak masak melainkan mak yang nak tolong.

Soal bil letrik tak payah risau. Jangan sesekali merungut depan mak. Abang bayarkan walau berapa jumlah pun.

Ada orang tua dalam rumah kita satu rahmat besar dah. Setiap hari ada doa dari mak. Setiap hari ada orang yang baca Quran dalam rumah kita. Beruntung kita.”

Beberapa kali aku terbaca iklan adanya servis meng’ejas’ meter letrik, walau banyak mana kita guna, tapi bil datang tak mahal. Ala, macam tipu meter lah.

Aku tak nak berlakon malaikat kat kau orang. Hati ini terdetik sangat nak hubungi dan buat benda tu. Tapi bila fikirkan semula, buat apa jimat letrik kalau kita ‘mencuri’ dengan cara itu?

Dosa yang ada tak tertanggung dah, nak tambah dosa free setiap hari dari kegiatan mencuri elektrik? Tak sanggup aku.

Biarlah berapa jumlah sekali pun bil elektrik dan air rumah aku. Aku akan bayarkan. Kalau tak mampu bayar penuh, aku bayar sebahagian dulu. Ada rezeki lebih, boleh bayar lebih. Kederat ada untuk bekerja, apa nak susah.

Yang pasti, aku takkan sesekali minta mak dan adik ipar jimatkan penggunaan elektrik; aircond khususnya. Benda tu untuk keselesaan, gunalah.

Biar mak selesa selalu. Kerana bacaan ayat suci dan doa dari mak setiap hari itu tidak ternilai harga. Lebih mahal dari dunia dan segala isinya. Sungguh!

Muliakan orang tua, nescaya hidupmu pasti berkat.

 

Pen Hitam

Ibu bapa kandung mahupun mentua, kedua-dua insan ini perlu dihormati, perlu dikasihi. Lebih-lebih lagi ibu bapa kandung yang membesar dan menjaga kita dari kecil. Banyak manfaat dan ganjaran yang kita akan dapat. Tidak di dunia, pasti di Syurga. Pesanan untuk diri sendiri.

 

Sumber: FB Mohd Fadli Salleh

Advertisement
Jom Komen