Ada 4 Sebab Seseorang Wanita Mempunyai Payudara Yang Kecil Dan Anda Perlu Tahu!

Advertisement
Advertisement

Setiap wanita dilahirkan dengan payudara dengan saiz yang berbeza. Ada yang dilahirkan dengan payudara besar, ada yang kecil.

Wanita perlu bersyukur kerana mempunyai payudara kecil kerana mereka tidak perlu merasa sakit belakang seperti yang dialami wanita yang memiliki payudara besar. Pemilik payudara kecil juga tidak mempunyai masalah ketika memilih pakaian.

Dilaporkan oleh boldsky.com, ada empat faktor yang menyebabkan wanita mempunyai payudara kecil. Apakah itu?

Keturunan

Ini adalah faktor utama. Payudara kecil boleh disebabkan oleh hipoplasia mamma, kekurangan IGT atau jaringan mammary grandular yang gagal untuk berkembang ketika wanita memasuki masa remaja yang membawa kepada pertumbuhan payudara.

Di samping itu, ada juga wanita yang mungkin mengalami sindrom turner, anomali kromosom tertentu yang membuat salah satu kromosom X hilang atau berubah. Kekurangan kromosom ini menghalang pertumbuhan payudara.

Ketidaksuburan dalam pengedaran lemak di dalam badan boleh menjadi alasan genetik payudara tidak boleh tumbuh besar.

Hormon tidak seimbang

Kekurangan atau hormon berlebihan dalam badan wanita, iaitu estrogen dan progesteron boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, termasuk payudara yang lebih kecil.

Kurang nutrisi

Kekurangan vitamin dan mineral juga menyebabkan payudara tidak boleh tumbuh besar. Kebiasaan makan yang lemah juga boleh menyebabkan kekurangan nutrisi yang diperlukan dalam badan. Apabila membesar, adalah lebih baik bagi wanita untuk makan banyak makanan yang berkhasiat agar tidak kekurangan nutrisi.

Stres

Tekanan atau stres yang dirasai oleh wanita semasa remaja sebenarnya boleh menghalang pertumbuhan payudara.

Akhir kata, diharapkan maklumat ini dapat memberikan pengetahuan untuk anda ya!

Advertisement
Jom Komen