6 Tabiat Harian Ini Risiko Pendekkan Umur Anda, Nombor 5 Paling Ramai Buat!

Advertisement
Advertisement

Setiap orang pasti ada tabiat tersendiri sama ada ianya ke arah kebaikan atau mungkin memberi kesan tidak baik kepada anda.

Jika kita perasan, tabiat ini biasanya berpunca dari sikap kita sendiri yang tidak endah dengan risiko yang bakal kita hadapi kerana kita beranggapan ianya tiada apa-apa masalah.

Merujuk daripada Boldsky, tabiat-tabiat ini menyebabkan penyakit lain menyerang kita tanpa kita sedari.

Diantara tabiat dan kesannya ialah:

 

1. Makan Tengah Malam

Tabiat makan makanan berat pada tengah malam adalah tidak baik untuk kesihatan kita, khususnya sistem metabolisma tubuh, kerana saat ini tubuh perlu masa untuk berehat.

 

2. Menonton TV

Menurut sebuah kajian, tabiat menonton TV atau skrin pada satu tempoh masa yang lama menyebabkan usia seseorang menjadi singkat. Tabiat ini mempengaruhi kesihatan mata dan otak oleh kerana kesan daripada radiasi negatif.

 

3. Makan Garam

Makan makanan bergaram dalam satu kuantiti berlebihan menyebabkan seseorang itu menghidap penyakit darah tinggi, seterusnya menyebabkan penyakit jantung.

 

4. Jarang Gosok Gigi

Kajian daripada Universiti New York menunjukkan kesan daripada tabiat jarang membersihkan gigi menyebabkan penyakit jantung mudah terjadi, kesan daripada jaringan dalaman saluran arteri.

 

5. Gigit Kuku

Tabiat menggigit kuku juga menjadi salah satu punca kepada penyakit mudah terjadi kerana terdapat banyak bakteria yang berada dibawah kuku.

 

6. Melewatkan Sarapan

Suka melewatkan sarapan juga menyebabkan penyakit mudah terjadi kerana tabiat ini dapat mengurangkan kadar metabolisma dan kekebalan tubuh.

Kesimpulannya, jika ada tabiat-tabiat di atas yang kita sering lakukan, kurangkan atau elakkan jika boleh untuk kesihatan diri sendiri.

 

Sumber: Boldsky

Advertisement
Jom Komen